Hanneke Dikboom

“De kleine wereld is voor mij een manier om de grote wereld aan te kunnen”

Assemblages, ruimtelijk werk gemaakt van gevonden rommel .. zijn de grondleggers geweest voor de materieschilderijen.

De stilte van enorm weidse landschappen .. of zijn het kleine details van iets veel groters waar je met je neus boven op staat? Vele lagen olie-tempera soms gemengd met zand zorgen voor een materie-achtige schildertechniek.

In het recente werk wordt een verbinding gemaakt tussen de landschappelijke wereld en de figuren die nu in deze werelden als acteurs rondlopen . De liefde voor de platgereden of verroeste ijzeren vormen is gebleven, en vormen een grote inspiratiebron voor al het werk.

Aan deze wereld heeft ze haar stem en haar theatrale outfits en poëzie toegevoegd, waarmee zij improviseert.

Now-2020

Assemblage schilderijen

“Onderweg” maak ik tegenwoordig aquarellen van de echte wereld op miniformaat: “Broekzakkunst”.

Schildering met tekst Bertold Brecht op hout (tweezijdig).

“Yak’s” serie tekeningen.

Deze dieren kwamen in mijn vizier door de aankoop van een grote warme wollen sjawl! wat een prachtige beesten daar hoog in de sneeuw.

2020- 2015

Serie collage tekeningen op rest/papier van drukker /kunstenaar Flip Lambalk. expo Zuiderkerkhof 2019.

Boekje “De IJdele Engel” Godfried Bomans. Door mij in 1965 geillustreerd, wordt in eigen beheer uitgegeven 1e druk 2019/2e druk/2020

2015- 2010

Geinspireerd door de oudheid (Egypte) maak ik een serie “Fajoem” portretten. Maar deze mensen bestaan alleen in mijn fantasie.. dus zij stierven niet.

De nasleep van de grote manifestatie in het Amstelpark resulteerde in talloze kleine figuren en kleine beelden van restanten rommel die me lang door liet gaan en tot nu nog inspireert.

2012

“Heeft de wereld een deur?”  In het Glazen huis Amstelpark.

improvisatie gebeuren in beeld en geluid van 25 sept tot en met 30 september.

Beeldend kunstenaar en stemperformer Hanneke Dikboom gaat op miniformaat stilstaan bij het dagelijkse leed, onmacht, gevechten, verlangen, geluk en puinhopen van de mensen die de wereld bevolken.

Met op straat gevonden rommel en een dagelijkse dominante kleur bouwt zij iedere dag een andere wereld. Dagelijks wordt er gereageerd op het gemaakte werk door bevriende kunstenaars met een kort geimproviseerd stuk muziek poezie of een dans.

2011

Presentatie van de map “12 Overpeinzingen” 12 tekeningen met teksten 2010 Vooral met stemimprovisaties bezig.

De “Partituur” wordt nog een keer in Zaal 100 uitgevoerd. Maakt grote olietempera schilderijen met toevoegingen van assemblagemateriaal.

2009 Solo-expositie lijnen in galerie Chiellerie, Amsterdam.

2008

Solo-expositie schilderijen in galerie Chiellerie, Amsterdam. Stem-improvisatie op kunstwerk ”Enormousssssss”. Performance “Woman in safety belts”. Stem-improvisatie “Woetsjika” fantasie taal.

2007

Schilderijen en tekeningen met “Sound-figuren” surrealistisch overkomende figuren. Ruimte-schilderijen, waar soms een figuratie in voorkomt.

2006

Grote ruimtelijke vlakken. Stilte, vele lagen olietempera. Tekeningen met vaart en ruimte als “tekens”.

2005

Staande strepen. Thema’s veraf of nabij.

2004

Installatie aan de wand van gevonden voorwerpen. Performance “Connected” met stem en opnamegeluiden, in samenwerking met Pepijn Aben (geluidsman). Solo-expositie materie schilderijen in galerie Nieuw Beerenburght in Eck en Wiel.

2003

Expositie galerie Windkracht 13, Den Helder. Stem-improvisaties gemaakt op18 schilderijen.

2002

Werkt aan grote assemblages, beelden en materieschilderijen. Expositie in haar studio.

2001

Materie-schilderijen, waar interieur-elementen in voorkomen. Houdt zich naast het schilderen ook bezig met kleur- en binnenhuis-advies. Expositie-deelnemer in Litho- galerie Spiegelgracht Amsterdam.

2000

Begint olie tempera verf te maken om mee te schilderen Serie tekeningen olietempera op papier, en neemt deel aan de aan de Holland Art-Fair in Den Haag met beschilderde ruimtelijke objecten.

1999

Reis door Mali en Burkina Fasso, Afrika. Solo tentoonstelling bij galerie T in Haarlem. Tentoonstelling Zwart/Wit in galerie Art a Casa in Amsterdam.

1998

Ruimtelijk werk in hout, was, metaal en keramiek. Samenwerking met Anita Manshanden keramiste. Thema “De Vrouw als Stoel”, expositie van 16 tekeningen in metalen lijsten. Deelname aan het “Lek Art Festival” in Culemborg: thematentoonstelling “de Stoel”.

1997

Beschildert kisten, kasten en panelen in opdracht. Exposeert als lid van “Memento Gedenkbeelden” in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. 3 beschilderde doodskisten voor een expositie omtrent nieuwe uitvaartmogelijkheden.

1996

Beschildert in opdracht 2 kasten. Schildert grote, vooral lange smalle panelen met olieverf, vaak voorzien van woorden. Exposeert in Soest bij galerie Lydie Wind.

Exposeert 42 kleine tekeningen in het kader van tentoonstelling “Muralisme”, geïnspireerd op een verweerde muur in een vervallen huis in Amsterdam.

1995

Zeefdrukproduktie in samenwerking met dichteres Marja Olff “De moeder in mij…” 4 zeefdrukken in een map, oplage 100 ex. Schildert lange hoge figuren op panelen, oude scheepsluiken en andere gevonden stukken hout.

1994

Opdracht: beschilderde doodskist voor particulier. Opdracht: beschilderde doodskist voor het Aidsfonds, die meereist op tentoonstellingen. Wordt lid van de uitvaartvernieuwers, een aktieve groep ondernemers en kunstenaars die zich tegen de starheid in de begrafeniswereld weren. Neemt deel met 3 beschilderde kisten aan een manifestatie in de Jaarbeurs in Utrecht omtrent nieuwe gebruiken rond de dood.

1993

1e Beschilderde doodskist wordt geëxposeerd op de tentoonstelling “In de ruimte gezet” in het kerkje van Kortenhoef. Wordt lid van “Memento Gedenkbeelden” Beschildert een deur in Zweden. Exposeert in Zweden litho’s. Presenteert 3 Kamerschermen in Hotel de l’Europe in Amsterdam.

1992

Neemt deel aan Grafiekmap ’92 met een driekleurenlitho, welke in het tijdschrift Vitrine geroemd wordt.

1991 – 1990

Maakt voornamelijk litho’s. Samenwerkingsprojekten met steendrukker Aad Hekker. “Les Idées Noires”, donkere romantische portretten en “7 Luchtige Litho’s”, erotische fantasieen, in een map opgeborgen, oplage 25 ex.

1989 – 1979

Toegepast werk in opdracht. Beschildert houten dozen als ruimtelijke objecten. Meubels als driedimensionaal kunstobject. Pasteltekeningen, verschillende tentoonstellingen in Amsterdam. Werkt 11 jaar als creatief therapeut binnen de dagkliniek van psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch in Castricum.

1979 – 1973

Weeft gobelins op verweerd hout uit de zee. Dit werk wordt haar eerste tentoonstelling bij Ina Broerse in Amsterdam. Hierna volgt veel publiciteit. Expositie in Noorwegen.

Ontmoet Godfried Bomans ivm boekje “De ijdele Engel” door haar geillustreerd (uitgegeven in 2019)

1973 – 1963

Doceert algemene technieken op de “Werkschuit” in Amsterdam. Geeft les op verschillende basis- en middelbare scholen en binnen de kadervorming van het onderwijs.

1964

Maakt in dienst van uitgeverij Meulenhoff illustraties en boekomslagen. 1963

Eindexamen grafiek aan de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam (de huidige Rietveldakademie).

1942

Hanneke Dikboom werd geboren in 1942 in Drachten (Fr.)